Kalendarz wędkarski – Tydzień 51.

Kalendarz wędkarski – Tydzień 51.

Okres przedświąteczny nad brzegami wód jest prawie zupełnie spokojny. Nad wodę przychodzą zasadniczo tylko wędkarze najwytrwalsi, najczęściej po to, „żeby się pobawić”. Nie brakuje także wędkarzy, którzy chcą zakończyć rok kalendarzowy i sezon wędkarski jakimś większym sukcesem i złowieniem własnego wigilijnego szczupaka. Są też i tacy, którzy wypad nad wodę traktują jak wycieczkę i przychodzą tam bez wędki. Odnośnie do stosowania metod połowowych czy przynęt obowiązują wszystkie zasady podane dla zimowego okresu połowu.

Tydzień ten upływa pod znakiem uganiania się po sklepach i kupowania podarunków świątecznych i ryb. Przy zakupach i przynoszeniu do domu ryb na święta nie zapominajmy o zasadach obchodzenia się z nimi. Przy zakupie prosimy więc sprzedawcę o natychmiastowe zabicie ryb, przez co nie tylko zaoszczędzimy rybom kłopotliwego transportu i męki, ale także sobie cennej wody wodociągowej nieodzownej do przetrzymywania żywych ryb w mieszkaniu. Należy sobie uzmysłowić, że ryba jest także żywym stworzeniem, odczuwa ból, a jej naturalnym środowiskiem jest woda, do której jej organizm jest przystosowany. Nigdy więc nie będziemy brać ryby za skrzela lub wpychać jej palców do oczu. Należy ją starannie, ale pewnie trzymać obiema rękami (jedną za ogon, drugą pod głowę). W małych punktach sprzedaży żywa ryba przed sprzedaniem powinna być zabita.

Jeżeli kupujący woli mieć rybę żywą, powinien przynieść ze sobą odpowiedni zbiornik z wodą lub też dostatecznie wilgotne opakowanie. Ryba zabijana na 2—3 dni przed Wigilią (dniem przyrządzania) powinna być natychmiast oczyszczona, wypatroszona, pozbawiona skrzeli i wytarta tylko szmatką lub papierem gazetowym; w żadnym wypadku nie można jej myć wodą, nawet ze śladów krwi. Ryba niesolona, rozcięta wzdłuż, włożona do woreczka plastykowego i ułożona w lodówce lub zamrażarce zawsze będzie lepsza aniżeli zabita świeżo tuż przed obróbką. Poszczególne porcje (filety) myjemy tuż przed przyrządzeniem. Wszelkie szczegóły przechowywania i mrożenia ryb Czytelnik znajdzie w fachowej literaturze.